Volejbalový klub Prostějov v Dětském domově 2011

Foto

Stránky VK Prostějov

Holky z VK po čase opět navštívily své kamarádky a kamarády ze Základní školy a Dětského domova Prostějov
Pořád si na něco stěžujete, nejste spokojeni se svým životem a myslíte, že vám osud není dostatečně nakloněn? Pak byste si měli vzpomenout na ty, kteří zdaleka nemají vše, na co je běžný člověk automaticky zvyklý. Například vlastní rodinu.

Základní školu a Dětský domov Prostějov (v areálu bývalé staré nemocnice) obývají právě děti, o něž se rodiče nemohou nebo nechtějí starat. Díky vedení domova i všem vychovatelům je o malé či mladé klienty samozřejmě po všech stránkách výborně postaráno, ovšem lásky a pozornosti není za dané situace nikdy dost. Zvlášť když řada z dětí se navíc ještě potýká s nějakým zdravotním postižením.
Aby měly aspoň o kapánek lepší život, než zajišťuje obvyklý standard státní péče v ČR, převzaly už před časem nad prostějovským Dětským domovem (tehdy ještě sídlícím v Čechách pod Kosířem) jakýsi patronát volejbalistky VK Modřanská. Za uplynulé roky děti několikrát navštívily, zatím naposledy ve čtvrtek 21. dubna 2011.
Sportovnímu manažerovi hanáckého oddílu Peteru Gogovi tentokrát zájem o návštěvu hlásilo všech dvanáct hráček A-týmu, nakonec se po dohodě ustavila mezinárodní delegace ve složení Goga, Solange Soares, Tina Lipicer, Gabika Tomašeková, Ivana Bramborová, Veronika Hrončeková, Šárka Kubínová a Darina Košická.
Celou osmičku srdečně přivítali ředitel Základní školy a Dětského domova Prostějov Vladimír Brablec společně se zástupkyní ředitele Janou Krejčí. Okamžitě následovalo neméně vřelé přivítání se samotnými dětmi i jejich vychovatelkami a vychovateli, všichni společně pak dlouho poseděli ve společenské místnosti domova.
Prvotní bariéra mírného ostychu rychle padla a hodně k tomu přispěly často vtipné otázky, na které volejbalistky odpovídaly. Aby se je děti nebály položit, dal je s nimi už předem dohromady jeden z vychovatelů Miroslav Hrubý, všechny je sepsal na jednotlivé papírky a ty si hráčky mezi sebe rozebraly.
Všichni přítomní se díky tomu dozvěděli například to, jestli a kam děvčata chodí na zmrzlinu, jak přesně trénují, co kluci, čím nejraději tráví volný čas, jestli vůbec nějaký mají, jaké oblečení rády nosí a podobně. Perlou mezi odpověďmi byl přitom hlavně výrok Šárky Kubínové, která na dotaz týkající se kouče Miroslava Čady a jeho přísnosti odvětila: Pan Čada je přísný trenér, ale někdy by mohl být určitě ještě přísnější. A jestli je na nás občas jako pes? On je pes, který neštěká, ale někdy rovnou kousne, rozesmála mladá nahrávačka celé osazenstvo.
Na závěr této části návštěvy předali Peter Goga s kapitánkou Solange Soares šek na jedenáct tisíc korun a další věcné dárky. Důležitější než peníze, které budou použity na sportovní vyžití dětí, jsou však čas i pozornost věnované volejbalistkami jejich životně znevýhodněným kamarádkám a kamarádům. V rámci prohlídky domova je následně hráčky navštívily přímo v jejich bytech, kde došlo na vřelé osobní kontakty i předání spousty dárků ženám, které patří k nejlepším ve svém oboru v celé Evropě.
Jen blížící se poledne a tím doba oběda zapříčinily nutnost loučení, načež se okteto VK vrátilo do společenské místnosti. Tam poté s Vladimírem Brablecem a Janou Krejčí všichni společně rozebírali problematiku péče o děti bez rodičů. Hodně co říct na tohle téma měla především Solange Soares, která v rodné Brazílii společně se svou rodinou také provozuje Dětský domov. A Gabika Tomašeková coby studentka speciální pedagogiky zase před nedávnem absolvovala praxi přímo v Základní škole a Dětském domově Prostějov.
Celá návštěva měla srdce a jak dětem, tak hráčkám určitě dala pěkné zážitky. Však se naše volejbalové holky hned domlouvaly, že v dohledné době za svými malými přáteli opět zajdou, tentokrát neoficiálně.


Novinky