Etiketa stolování 2018

Etiketa stolování 10. a 11. 2. 2018. Je všeobecně známo, že stolování se rovná společenské události. Hostiny, rauty nebo společné obědy či večeře se pořádají nejen kvůli plnému žaludku, ale také za účelem navázání vztahů, ať již osobních nebo pracovních. Chtěli jsme dětem ve vyhlášené restauraci ukázat, jak se chovat u stolu, jak si objednat jídlo, jak jíst a odkládat příbor. Naplánovali jsme proto oběd pro tři skupiny dětí v sobotu a tři skupiny dětí v neděli v restauraci Na Kovárně. Děti si z jídelního lístku vybraly a objednaly, na co měly chuť. V pěkném a příjemném prostředí restaurace se za drobného přispění vychovatelů učily zásadám slušného stolování, např., že použitý příbor se nepokládá vedle talíře na ubrus, u jídla si nepodpíráme hlavu, nůž neolizujeme ani nedáváme do úst nebo nemluvíme s plnými ústy. U jídla se sice konverzuje, ale nikdy ne s plnou pusou. Touto cestou bychom chtěli poděkovat majiteli restaurace, který dětem umožnil poobědvat za plného provozu mezi dalšími hosty a tím jim dal příležitost seznámit se s etiketou stolování. Myslíme si, že tato zkušenost je pro ně velice přínosná. Po dobrém obědě se kdo chtěl, zašel podívat na náměstí, kde právě probíhal druhý městský masopust. Děti si u stánků nakoupily lízátka nebo jiné sladké dobroty, podívaly se na masopustní průvod masek "okolo rynku" a potom již honem do tepla na domov.


Novinky

Kalendář akcí